A tejallergia (tejfehérje-allergia) egy specifikus; tejet vagy tejszármazékot tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünetegyüttes. Az élelmiszerallergia immunreakcióval jár, mely mindig reprodukálható (előidézhető). Nem keverendő össze a tejcukor-érzékenységgel (laktózintoleranciával)! Allergia esetén a tejben található fehérjéket (béta-laktoglobulin, kazein és alfa-laktalbumin) idegen anyagként (allergénként) észleli a szervezet és kóros immunválasz, ellenanyag-termelés indul meg ellenük.
A tejfehérje-allergia okai
A tejallergia leggyakrabban gyermekkorban, az anyatejes táplálás során alakul ki, de bármely későbbi életszakaszban is jelentkezhet. A gyermekek jelentős része 5-10 éves korára kinövi a tejfehérjével szembeni túlérzékenységet. Amennyiben felnőttkorban alakul ki, a gyógyulási esély csekély, általában életre szóló étrendi változtatásokra van szükség.
Kialakulásában fontos szerepet játszanak az örökletes tényezők, illetve a túl korai tejfogyasztása bevezetése hozzátáplálás során, de kifejezett megelőzésre – a tudomány mai álláspontja szerint – nincsen lehetőség.
A tejfehérje-allergia tünetei
- gyermekeknél nem megfelelő súlygyarapodás, véres széklet, gyakori „bukás”
- bőrtünetek: ekcéma, csalánkiütés, vörös foltok
- száj- és szemhéjduzzanat
- emésztőrendszeri tünetek: étvágytalanság, puffadás, fokozott gázképződés, görcsös hasi fájdalom, hasmenés
- reflux, hányinger, hányás
- ismétlődő felső légúti tünetek
- savós középfülgyulladás
- gégeödéma
- fejfájás, migrén, alvászavar
- súlyos esetben asztmás roham, fulladás, anafilaxiás sokk
A tejfehérje-allergia kezelése
Orvos által igazolt tejallergia esetén a kezelés a tejfehérjét kiiktató diétával valósítható meg. A diéta célja a beteg panaszainak megszűntetése, csecsemő- és kisgyermekkorban az optimális fejlődés biztosítása.
A tejmentes étrend mindig egyénre szabott, az egészséges táplálkozás alapelveinek és egyéni céloknak felel meg.
Nyersanyag-válogatás
A tejfehérje és származékai a 14 jelölésköteles allergén között szerepel. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni.
Az allergiát, intoleranciát okozó anyagot más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.
A tejet és minden összetevőjét, származékát szigorúan nélkülözni kénytelen a tejallergiás a táplálkozása során.
Számos élelmiszer gyártása során használják fel alap- és adalékanyagként a tejet, tejszármazékokat. Vásárlás előtt mindig körültekintően olvassa el az élelmiszerek címkéjét, összetevőit!
Fontos megemlíteni, hogy allergia esetén a „nyomokban tartalmazhat” ételek, élelmiszerek sem fogyaszthatók!
A tanúsított tejmentes termékeken túl olyan élelmiszer, étel fogyasztható, melyek összetevői között nem szerepel:
· tejcukor (laktóz) | · túró | · laktalbumin |
· tej | · író | · laktoferrin |
· tejpor | · tejsavó | · laktoszérum |
· tejszín | · tejsavópor | · laktobiumot |
· tejföl | · tejsavófehérje | · laktoglobulin |
· krémföl | · citopánpor | · tej- és zsírsavak glicerin |
· vaj | · tejes margarin | és propilén-glikol-észterei |
· joghurt | · tejsavó alapú édesítőszer | (E478) |
· kefir | (laktit – E966) | zsírsavak mono- és diglice- |
· túró | · kazein | ridjeinek |
· sajt | · kazeinát | tejsav-észterei (E472) |
Az érintetteknél nemcsak a tehén-, hanem többek között a juh-, kecske-, bivalytej, továbbá ezen állatok húsa is kerülendő!
Gyermekek étrendjének összeállítása során, a megfelelő testi és szellemi fejlődés biztosítása érdekében, minden esetben kiemelten fontos az életkori sajátosságok, a mindenkori ajánlások figyelembe vétele!
Tejfehérje allergiában adható tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek
(nem anyatejes csecsemők és gyermekek számára)
A Magyarországon forgalomban lévő, társadalombiztosítás által támogatott, tejfehérje allergiában adható tápszerek / speciális élelmiszerek, csecsemők és gyermekek számára 0-6 éves korig írhatók fel.
A tápszerek / speciális élelmiszerek kiválasztása és felhasználása a kezelőorvos javaslata alapján, az adott tápszer / speciális élelmiszer indikációja szerint történhet!
Tejfehérje-allergia esetén a tehéntej helyettesítése 3 éves korig feltétlenül tápszerrel / speciális élelmiszerrel történjen!
A kalciummal dúsított növényi tejek fogyasztása tápszer / speciális élelmiszer helyett csak abban az esetben indokolt, ha a kisgyermek nem fogadja el a tápszert / speciális élelmiszert.
Tejalapról induló, nagyfokban lebontott (extenzíven hidrolizált) terápiás tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek életkori ajánlással
- Laktózmentes speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 6 éves korig
- Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 6 hónapos korig – laktózt tartalmaz, laktózra érzékenyek számára nem ajánlott
- Speciális tápszer / speciális élelmiszer 6 hónapos kortól 6 éves korig – laktózt tartalmaz, laktózra érzékenyek számára nem ajánlott
Aminosav alapú tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek
- Újszülött kortól 12 hónapos korig
- 12 hótól 6 éves korig
Szójatápszer / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszer
- Speciális tápszer / speciális élelmiszer 6 hótól 6 éves korig – szójaallergia kialakulása esetén át kell térni a nagyfokban lebontott tápszerek / speciális élelmiszerek alkalmazására
Rizs- és szentjánoskenyérmag alapú pépek
- A hozzátáplálás kezdetétől 6 éves korig
A tej, mint allergén bevezetése
A legfontosabb (ha lehetséges) a hosszantartó kizárólagos anyatejes táplálás és a tej, mint allergén, időben történő bevezetése a hozzátáplálásban. 8 hónapos kor után lehet megkezdeni a savanyított tejtermékek fogyasztását, úgymint natúr joghurt, kefir, író. 9 hónapos kortól sovány, nem penészes, nem érlelt sajtok is kerülhetnek a pici étrendjébe. 10. hónaptól megkóstoltatható a gyermekkel a túró. Érdemes nem túrós desszert, túró rudi formájában, hanem pl. 1-2 kiskanállal feltétként hozzáadni a főzelékekhez.
1 éves kor alatt semmiképpen nem javasolt a tehén- és egyéb állatok tejének bevezetése!
Egyéb tudnivalók
Körültekintően kell eljárni gyógyszer-, étrend-kiegészítő vásárlás során is; feltétlenül olvassa el a betegtájékoztatót, konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen készítmény alkalmaz.
Oda kell figyelni, milyen fogkrémet választ a tejallergiás, mert tejszármazékot tartalmazhat!
Tejmentes diéta mellett kiemelkedően fontos a megfelelő kalcium- és D-vitaminbevitel, hiszen a tej, tejtermékek bővelkednek ásványi anyagokban és vitaminokban, de ha teljes mértékben kiiktatjuk az életünkből, gondoskodni kell a bevitelről, pótlásról.
Magas kalciumtartalmú élelmiszerek az olajos magvak (mák, mogyorófélék, dió, mandula); a tengeri halak; a szója (és egyéb hüvelyesek); a brokkoli (és egyéb káposztafélék); a petrezselyemzöld; az amaránt és gyümölcsök közül az aszalványok, a ribizli, illetve a narancslé.
Növényi tejek közül mindig az ásványi anyagokkal, vitaminokkal dúsított verziót válassza! Nagyon alacsony azonban a fehérjetartalmuk, valamint az 1 év alatti csecsemők által fogyasztott élelmiszerekre más mikrobiológiai és toxikológiai elvárások vonatkoznak. Ezért sem biztonságosak a növényi tejek, mivel nem lehet tudni, hogy, milyen mikrobiológiai és toxikológiai tisztasággal rendelkeznek.
Ásványvizek körül a 150 mg/liternél magasabb kalcium-tartalmú, szénsavmentes változatok javasoltak.
A kalcium megfelelő hasznosulásához, illetve többek között az immunrendszer megfelelő működéséhez, a csontrendszer egészségéhez elengedhetetlen a megfelelő D-vitamin-ellátottság. Kiváló D-vitamin-források a tojás, a máj vagy a halak. Mivel D-vitamin a bőrben is termelődik, kora tavasztól érdemes napi minimum
20 percet tartózkodni a szabad levegőn. Késő ősztől a kora tavaszi időszakban azonban étrend-kiegészítő használata javasolt!
Tejallergiás csecsemők esetében, ha szoptat az édesanya, akkor számára is kerülendők a tejet tartalmazó ételek!
Hő hatására a tejcukor reakcióba lép a tejfehérjékkel, mely jelentősen megnöveli az allergizáló hatást!
A növényi alapú főzőkrémek, tejszínhabok csomagolását is olvassa el körültekintően, gyakran tartalmaznak tejszármazékot!
Tej alapú szappanok, kozmetikumok esetén előfordulhat bőrgyulladás, ekcéma!
Étcsokoládékban is fellelhető valamennyi tejszármazék, legyen figyelmes!
Bár a margarinok alapvetően növényi zsiradékot tartalmaznak, többségüket dúsítják tejjel, tejszármazékkal!
Számos cukrászdában kapható már tejmentes fagylalt, azonban nagy a keresztszennyeződés veszélye (ugyanazzal a kanállal/lapáttal tálalnak, mint a hagyományos édességeket)!
Egy szendvics, hamburger, pizza, pogácsa, péksütemény nem attól lesz tejmentes, ha lekerül a tetejéről/eltávolítjuk a sajtot belőle!