Mivel az egyik lányom tejfehérje-érzékeny, mindig nagyon körültekintően szoktam vásárolni az élelmiszerboltokban. Minden terméknek alaposan megnézem az összetevőit, nehogy a tudatos diétáztatás ellenére mégis tejet tartalmazó ételt vagy italt adjak neki. – Szőllősy Judit védőnő írása.

 

Allergének feltüntetése, avagy tartalmazhat-e tejet a kovászos kenyér?

A minap szintén egy áruházban válogattam, kenyeret kellett vennem. A címkéjén annyi volt feltüntetve, hogy kovásszal készült. Megörültem, mert a kovászos kenyér általában nemcsak ízletesebb, különlegesebb, hanem egészségesebb is, mint az élesztővel kelesztett fajták. Valami furcsa, rossz érzés mégis volt bennem, magam sem tudtam, miért. Mielőtt kifizettem volna a kenyeret, biztonságból megkérdeztem, hogy tartalmaz-e tejfehérjét. Otthon is rendszeresen sütünk kenyeret (kovászosat is), és tudom, hogy nem szokás a tésztájába tejet keverni, de biztosra akartam menni. A pénztáros értetlenül bámult rám, idegesítette, hogy feltartom a sort, és pluszmunkát okozok neki. Kiderült, hogy fogalma sincs arról, mi van a kenyérben. Mivel az ő értetlensége már engem is dühített, nem hagytam annyiban a dolgot, megkértem, hogy hadd beszéljek a boltvezetővel. Ő aztán utánanézett a dolognak, és kiderítette, hogy a kovászt tejben kelesztették.

 

Valóban annyira fontos az allergének teljes kerülése?

Azért nagyon bosszantó ez a dolog, mert az európai uniós szabályozás szerint minden élelmiszeren kötelező az allergének feltüntetése. Az én lányomnál szerencsére nem kellett volna nagyon súlyos reakcióktól tartani; de egy egyéves diétát egyetlen ilyen tejfehérje-bevitel is tönkre tud tenni. Sokan azt hiszik, hogy ha csak nagy ritkán, „egyszer-egyszer” juttatnak a szervezetükbe az allergének, az még „belefér”; valójában ilyen esetekben az addig szigorúan betartott diéta minden eredménye semmissé válik, az egész folyamatot elölről lehet kezdeni, és jelentősen csökken annak az esélye, hogy a gyerek kinője az allergiáját. Más családokban, súlyosabb érzékenység esetén egy ismeretlen termék, amelynek az allergén összetevői nincsenek feltüntetve, akár életveszélyes reakciót is kiválthat.

 

Ha hibát látunk az allergének feltüntetésében, jelezzük az illetékes hatóságnál!

Az esetet bejelentettem az ANTSZ illetékes osztályán, ahonnan két hét múlva értesítettek, hogy köszönik a figyelmeztetést, és intézkedtek, hogy (ugyanezzel a termékkel) máskor ilyesmi ne forduljon elő. Ezt a fajta kenyeret azóta valóban másfajta címkével árusítják: ma már egyértelműen látszik, hogy tejfehérjét tartalmaz.

Biztos vannak, akik fölösleges fontoskodásnak, netalántán rosszindulatú kekeckedésnek tartják az efféle bejelentéseket; valójában életeket menthetünk vele. Viszonylag kevés embernél járhat végzetes következményekkel egy-egy ilyen figyelmetlenség, de rájuk is gondolnia kell a társadalomnak, ezért mindenkit arra biztatok, hogy ha ilyesmit tapasztal, semmiképp se hagyja szó nélkül a dolgot.