Az ételallergiák leggyakoribb fajtája a tejallergia (teljes nevén: tehéntejfehérje-allergia), amely az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti a tej fehérjetartalmával szemben.
A tejallergia gyakorisága
A tejallergia a gyermekek kb. 2,5 %-át érinti [2]. A csak anyatejet fogyasztó csecsemők körében sokkal ritkábban (kb.0,5% ), míg az atópiás (ekcémás bőrbetegségben szenvedő) gyermekeknél jóval gyakrabban (kb.10%) jelentkezik [3].
Megelőzhető-e a tejallergia?
A tejallergia megelőzésében kiemelt szerepet kap az anyatejes táplálás és a biztonságos hozzátáplálás, azonban ezek mellett is kialakulhat. Fontos a tünetek mielőbbi felismerése, a pontos diagnózis orvos általi megállapítása, és az előírt diéta tartása.
Milyen életkorban a leggyakoribb a tejallergia?
A tejallergia tünetei leggyakrabban 1 éves kor alatt jelennek meg. Diagnózisa után szigorú tejmentes diétát kell tartani, amellyel a tejallergia leggyakrabban kinőhető. A tejallergia minden második érintett gyermeknél 1 éves korára meg is szűnik. Az érintetteknek kb. 10-20 %-ánál maradnak meg a tünetek 5 éves kor fölött is.
Irodalmi hivatkozás:
[2] Shaker M et al. Curr Opin Pediatr 2009.
[3] C. Caffaerelli et al Cows milk protein allergy in children: a practical guide Italian J.of Pediatrics 2010,36:5