Hipoallergén tápszer – allergia kockázata esetén

hipoallergén tápszer

A hipoallergén tápszer és hipoallergén tejpép hidrolizált tejfehérjét tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a tejfehérje alkotóelemeit kisebb részere bontják, így kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót. A bontott  fehérjék okozzák a HA-készítmények enyhén kesernyés ízét.

A hipoallergén tápszerek és tejpépek (rövidítve HA) csak a tejallergia kockázata esetén adhatók. Tejallergia gyanúja vagy diagnosztizált tejallergiában ezek a készítmények már nem adhatók!

A HA-tápszerek és tejpépek hidrolizált tejfehérjét tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a tejfehérje alkotóelemeit kisebb részere bontják, így kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót. A bontott  fehérjék okozzák a HA-készítmények enyhén kesernyés ízét.

 

Mik azok a hipoallergén tápszerek (HA tápszerek)?

A hipoallergén tápszerek felhasználhatók az anyatej mennyiségének csökkenése esetén annak kiegészítésére, valamint anyatej hiányában annak helyettesítésére, amennyiben tejallergia nem áll fenn!

3 éves korig orvos által felírható, a TB által támogatott készítménye. Patikákban receptre kedvezményesen, egyes termékek teljes áron drogériákban is kaphatók. A hipoallergén tápszerek jelölése: HA start, HA1, HA2  (a baba korának függvényében)

 

A hipoallergén tápszer fontosabb összetevői:

  • prebiotikus rostkeverék (az anyatej összetételére hasonlít),
  • hosszú szénláncú telítettlen zsírsavak (a látás és az megfelelő szellemi   fejlődést segítik elő),
  • alapvető aminosavak (pl: L-karnitin, kolin, mio-inozitol és a taurin, melyeket a csecsemő szervezete nem képes vagy csak kis mennyiségben képes előállítani)

Standard higítás: 3 mérőkanál tápszer + 90 ml víz

 

Pár szó a hipoallergén tejpépekről…

A hipoallergén tejpépek (HA pépek) az allergiára veszélyeztetett csecsemők hozzátáplálását segítik. Allergénben szegény, gluténmentes gabona alapú (rizs) készítmény. Fehérjetartalma a HA-tápszerekéhez hasonlóan részben hidrolizált, ezért tejallergia gyanúja vagy diagnosztizált tejallergiában egyáltalán nem adható. Vízzel és HA tápszerrel egyaránt elkészíthető. Kalciummal, vassal és jóddal kiegészített.