Biztonságos hozzátáplálás – a megelőzés első lépése!

hozzátáplálás

Hozzátáplálásnak azt nevezzük, amikor a szoptatás mellett elkezdünk bevezetni más ételeket is a kisbaba étrendjébe. Ezt mindig nagy körültekintéssel kell tennünk, hogy az esetleges allergiás reakciókat gyorsan felismerhessük.

A hozzátáplálás alapszabályai:

 1. Mindig a megfelelő életkorban vezessük be az új ételeket!
 2. Mindig csak egyféle új ételt vezessünk be, a következő előtt teljen el minimum három nap!
 3. Figyeljünk oda a csecsemő reakcióira! Ha gondot okoz egy új étel, akkor azt javasolt kihagyni.
 4. Allergia esetén akkor se adjunk bizonyos ételeket, ha az ajánlásban szerepelnek!

Letölthető hozzátáplálási táblázatok:

Hozzátáplálás lépésről-lépésre

A hozzátáplálást legkorábban az 5. hónap elejétől el lehet kezdeni, ami nem zárja ki a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást.

Mivel az első hat hónapban normál esetben az anyatej önmagában is biztosít minden szükséges tápanyagot, ezért csak akkor érdemes korábban elkezdeni a hozzátáplálást, ha ezt valamilyen okból semmiképpen sem tudjuk elkerülni, valamint gyermekorvos javasolja.

Például:

 • ha az édesanya nem tud mindig együtt lenni gyermekével (pl. dolgozik vagy
  beteg), csak ritkábban szoptathat, mint ahogy erre a babának igénye lenne,
 • ha a baba nem fejlődik megfelelően,
 • ha nem termelődik elegendő mennyiségű anyatej.

Az negyedik hónap betöltése előtt a fenti esetekben se kezdjük el a hozzátáplálást, az anyatejet legfeljebb tápszerekkel egészítsük – vagy váltsuk – ki.

Féléves kor után azonban célszerű elkezdeni a hozzátáplálást, mert a baba vasraktárai anyatejes táplálás esetén kezdenek kiürülni.

A baba készen áll a hozzátáplálásra,

 • ha stabilan ül és meg tudja tartani a fejét
 • ha érdeklődik az étel iránt és kisebb falatokat szívesen a szájába helyez
 • ha az ételeket le tudja nyelni  (Az a baba, aki még nem áll készen az új ízekre, visszalöki a nyelvével az ételt.)

A hozzátáplálás bevezetésének idejét és az előrehaladást az ételek változatosságában, állagában, ízében és mennyiségében minden esetben gyermeked fejlettsége, készségei és szükségletei határozzák meg.

Hozzátáplálás során mire javasolt figyelni?

A kanalas étkezés teljesen új élmény kisbabád számára, gyakorlás szükséges az újdonság megtanulásához. Kínáld meg újra, akkor is, ha először nem szívesen fogadja az új ételt.

Hasznos tanácsok a hozzátáplálás megkezdéséhez:

 • válassz ki egy nyugodt időpontot a délelőtt folyamán, amikor kisbabád nem fáradt
 • hagyd, hogy saját tempójában fedezze fel az új ízeket
 • a baba számára ismert környezetben történjen az etetés, kerüld a figyelem elvonó tényezőket
 • ne akkor kezdd el a hozzátáplálást, amikor beteg, nyűgös, vagy éppen megviseli a fogzás!

A gyümölcsöket, zöldségeket kezdetben turmixolva kissé hígabb állagú pépként add a babának. A sűrűbb állagú, magasabb rost tartalmú péptől a baba öklendezhet és elutasíthatja.

Részesítsd előnyben a párolást a főzéssel szemben a zöldség és gyümölcspürék készítésénél, hiszen kevésbé sérülnek az ételben a vitaminok. A puffasztóbb zöldségek esetében javasolt az első főző levet leönteni, hogy könnyebben emészthető legyen a baba számára.

Amennyiben kisbabás allergiás étrendjébe speciális tejmenetes pép is bevezetésre kerülhet. Ebben kérd gyermekorvos javaslatát.

A legtöbb esetben egy folyékony tejalapú étkezés (anyatej, annak hiányában tápszer) akkor váltódik ki, ha a baba megeszik 150-200 g mennyiséget belőle.

A hozzátáplálás során néhány étel számodra lehet íztelennek tűnik, azonban törekedj arra, hogy a babád az ételek természetes, só és cukor nélkül készített ízeivel ismerkedjen meg. Ízérzékelése folyamatosan alakul ki. A hozzátáplálás kezdetétől törekedj arra, hogy minden nap kapjon gyermeked vasban dús ételeket.

A gyümölcsök, zöldségek és egyéb ételek bevezetési idejét a letölthető hozzátáplálási táblázatunkban találod meg.

 • Az allergizáló gyümölcsök bevezetésének ideje megváltozott, ahogyan a hozzátáplálási táblázatban is látható. Az allergén ételek bevezetésének idejét és módját mindenképpen beszéld meg gyermekorvossal a súlyosabb allergiás reakciók elkerülése érdekében.
 • Gluténtartalmú pépek, gabonafélék, gabonapelyhek:
  Örökölt vagy kialakult gluténérzékenység esetén nem adható, de a glutén megfelelő időben történő bevezetése csökkenti az allergia kialakulásának veszélyét (A túl késői bevezetés az allergia kialakulásának kockázatát fokozhatja.) A hozzátáplálás megkezdését követően, ha gyermekorvos nem tartja ellenjavalltnak, javasolt naponta egy evőkanál gabona alapú pürével vagy 1-2 galuskának megfelelő mennyiségű gluténnal kínálni a babát. Nagyobb mennyiségű glutén bevitel a coeliakia korábbi manifesztációjához és súlyosabb tünetekhez vezethet.
 • Tejtermékek (allergia esetén nem adható!)
  sajt, túró, joghurt, kefir bevezetése előtt kérd gyermekorvos véleményét, ha a babánál allergia gyanúja áll fenn vagy allergia igazolódott.Natív tej adása 2 éves korig egyáltalán nem javasolt.
 • Tojás (allergia esetén nem adható!)
 • Italok
  forralt víz, babavíz, gyermekeknek készült ízesítetlen tea vagy frissen facsart gyümölcslé (naponta 1 dl mennyiségben 6-12 hónapos kor között).

Amennyiben gyeremeked tejallergiás, a tehéntejet minden formában ki kell vonni az étrendjéből. Fontos, hogy odafigyelj az ételeken található címkékre, mivel a tehéntej sokféle termék összetevőjeként előfordulhat. Az élelmiszer-címkézési törvény alapján az olyan allergén anyagok feltüntetése, mint például a tej, kötelező az előre csomagolt ételek címkéin.