A laktózérzékenység nem tejallergia!

laktózérzékenység

Gyakran keveredik a laktózérzékenység (vagy tejcukor-intolerancia) és a tejallergia fogalma, pedig a két betegség mögött egészen más mechanizmus áll!

 

A tejallergia (tehéntejfehérje-allergia) tüneteit az immunrendszer túlzott reakciója okozza egy adott élelmiszer fehérjetartalmával szemben, míg a laktózérzékenység (más néven laktóz-intolerancia) egy csökkent enzimműködéses vagy enzimhiányos emésztési zavar, melynek során a vékonybélben nem termelődik elégséges mennyiségben a tejcukorbontó, laktáz enzim.

tejallergia laktózérzékenység
kiváltó ok Az immunrendszer túlzott reakciója okozza egy adott élelmiszer fehérjetartalmával szemben. A laktóz (tejcukor) bontásában szerepet játszó laktáz enzim csökkent működése vagy teljes hiánya.
tünetek Bőrtünetek (ekcéma), légzési zavarok, tartós hasmenés, nyugtalanság, … A tej fogyasztása után rövidesen jelentkező székelési ingerrel, erős hasi görcsökkel, szelekkel járó vizes hasmenés, stb.
diéta Tejfehérje teljes mellőzése a tejallergia diéta ideje alatt, (szigorú diéta tartása esetén a tejallergia kinőhető!) Egyénenként változó tolerancia szint (adott mennyiségű tej fogyasztható).

A laktózérzékenység nem egyenlő a tejfehérje-allergiával, ebben az esetben nincs, az immunrendszer által kiváltott allergiás válaszreakció. A kettő előfordulhat együtt is, de a tejallergia gyakoribb gyermekeknél és ritkább felnőtt korban.