Minél több információval és tudással rendelkezel a tejallergiáról, annál pontosabban tudod elmondani a tüneteket a kezelőorvosnak. Ezzel segítheted a minél hamarabbi és pontosabb diagnózist felállítását!
Mi is pontosan a tejallergia?
Az ételallergiák leggyakoribb fajtája a tejallergia (teljes nevén: tehéntejfehérje-allergia), amely az immunrendszer túlzott reakcióját jelenti a tej fehérjetartalmával szemben.
Az anyatej védelme
A csecsemők számára az anyatej a legmegfelelőbb táplálék, amelynek előnyeit egyetlen tápszer sem pótolhatja hiánytalanul.
A laktózérzékenység nem tejallergia!
Gyakran keveredik a laktózérzékenység (vagy tejcukor-intolerancia) és a tejallergia fogalma, pedig a két betegség mögött egészen más mechanizmus áll.
Keresztallergia
A keresztallergia esetében a szervezet a különböző allergéneket azonosnak ismer fel és ezekre allergiás reakcióval válaszol. Bizonyos esetekben a keresztallergia hatása felerősítik az allergiás tüneteket.
Hipoallergén tápszer – allergia kockázata esetén
A hipoallergén tápszer és hipoallergén tejpép hidrolizált tejfehérjét tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy a tejfehérje alkotóelemeit kisebb részere bontják, így kisebb valószínűséggel váltanak ki allergiás reakciót.
Hozzátáplálás biztonságosan- a megelőzés első lépése
Hozzátáplálásnak azt nevezzük, amikor a szoptatás mellett elkezdünk bevezetni más ételeket is a kisbaba étrendjébe. Ezt mindig nagy körültekintéssel kell tennünk, hogy az esetleges allergiás reakciókat gyorsan felismerhessük.