Mikor kerül sor a Prick teszt elvégzésre? Mire készüljünk és mit vigyünk magunkkal? Hogyan készíthetjük fel gyermekünket? – Szőllősy Judit védőnő írása.

 

A tejallergia vizsgálat ideje

A tejfehérje-érzékenységre utaló tünetek jelentkezése esetén általában legalább egy éven keresztül nagyon szigorú tejmentes diétára van szükség. Semmiféle tejtartalmú ételt nem ehet ilyenkor a gyerek, mert csak így van esély arra, hogy kinője az allergiás megbetegedést. A tejterheléses vizsgálatot a legtöbb esetben csak ez után a diétával töltött év után végzik el. Használható eredményt is csak akkor kapunk, ha a vizsgált gyermek szervezetében nincs korábbról maradt tejszármazék. Legelőször kétéves kora körül lehet valakit tejjel terhelni, ez előtt tejalapú csecsemőtápszert használnak.

 

Prick teszt – bőrteszt

A Prick teszt többnyire reggel kezdődik és a kórházba reggel 8 óra előtt meg kell érkezni. Először a szakorvos vizsgálja meg a gyermeket, majd a szája körüli területet bekenik tejjel, és az alkarjának belső bőrén karcolásokat ejtenek, ahová allergén anyagokat cseppentenek. Amennyiben a bőrpróba és az arcon végzett teszt egyaránt negatív, akkor szájon keresztüli tejterheléssel folytatódik a vizsgálat.

Bármilyen tünet megjelenése esetén azonnal a szakorvoshoz vagy az ápolónőkhöz kell fordulni, hogy – amennyiben szükséges – megfelelő gyógyszeres segítséget nyújthassanak. Akár kiütés, akár hasfájás jelentkezik, a folyamatot azonnal abba kell hagyni!

A vizsgálat során elengedhetetlen a szakorvosi jelenlét, ezért semmiféleképpen ne kísérletezzünk otthon hasonló jellegű terheléssel!

Úgy készüljünk, hogy a fent leírtak minimum egy fél napot igénybe vesznek, és ez alatt nem is szabad elhagynunk a kórházat, ezért vigyünk magunkkal valami játékot, könyvet, hogy le tudjuk kötni a gyerek figyelmét. Készüljünk fel arra, hogy a terhelés hasmenést okozhat, tehát megfelelő mennyiségű WC-papír, esetleg pelenka feltétlen legyen nálunk. A vizsgálathoz szükséges mennyiségű tejet és a bögrét is a legtöbb helyen a beteg szüleinek kell biztosítaniuk. Megfelelő adag élelemről se feledkezzünk meg, ugyanis szükségtelen (ezért egyáltalán nem is ajánlott) koplaltatni a picit – sőt, magunkat sem.

A kórházi vizsgálatot egyes helyeken másnap is megismételhetik. Ha ekkor sem okoz allergiás tüneteket, akkor az orvos utasítására megkezdődhet egy több hetes otthoni terhelés, amelynek végén kiderül, hogy kigyógyult-e gyermekünk a tejfehérje-érzékenységéből, vagy esetleg további szigorú megvonásra van szükség.

A Prick teszt egy bőrpróbás allergiavizsgálat. Sokféle légúti és táplálékallergia gyanúja esetén is el lehet végezni, rutineljárásnak számít. Mivel csak két-három éves kor körül válik megbízhatóvá a bőr válaszkészsége, ezért korábban ennek a vizsgálatnak nem lenne semmi értelme, így érthető, hogy nem is szokták megcsinálni.

 

A tejcukor érzékenység vizsgálata nem Prick teszttel történik

A laktóz-intolerancia vizsgálata egy teljesen más alapelveken nyugvó diagnosztikai eljárás, mint a bőrpróbás Prick teszt. Míg a tejfehérje-terhelés előtt és közben a tejtartalmú élelmiszereken kívül mindenfélét szabad enni és inni, a laktózvizsgálatra teljesen éhgyomorral, étlen-szomjan kell érkezni. Még fogat mosni is tilos aznap reggel.

Az eljárás teljesen fájdalommentes. A gyermeknek vízben elkevert tejcukrot kell elfogyasztania, majd néhányszor bele kell fújnia egy gépbe, miközben a kilégzéseit elemzik. A kellemetlenséget nem a vizsgálat maga, hanem az ezzel együtt járó korgó pocak jelenti. Éppen emiatt fontos, hogy gondoskodjunk megfelelő figyelemelterelő „hadműveletekről”: legyenek nálunk izgalmas könyvek és játékok. Ha sikerül érdekes tevékenységekkel lekötnünk a gyerekünket, kevésbé jut eszébe, hogy éhes és szomjas. Egy kifestő, egy társasjáték vagy egy adag gyurma csodákat tehet. Mire ráeszmél a pici, hogy mennyire éhes, már véget is ér az amúgy egyáltalán nem rövid vizsgálat. A végén persze jöhet a kényeztetés: egy-két finom falat a kedvenc nasikból, ekkor már csak arra kell figyelnünk, hogy ne tartalmazzanak olyasmit, amire allergiás vagy érzékeny a gyermek.