Az anafilaxia viszonylag ritkán előforduló, de nagyon súlyos következményekkel járó, életveszélyes allergiás immunreakció. A leggyakrabban gyógyszerérzékenység, rovarcsípés vagy bizonyos ételek váltják ki. – Szőllősy Judit védőnő írása

 

Anafilaxia megelőzői tünetei

Az első tünetek van, hogy megtévesztően enyhe formában jelentkeznek, az anafilaxiás sokk az esetek többségében nem első alkalommal fordul elő. Pl. olyan emberek kerülhetnek életveszélyes állapotba egy darázs csípésétől vagy egy ártatlan lázcsillapító gyógyszertől, akiket korábban már csípett meg darázs, és esetleg többször is kaptak ugyanabból az orvosságból.

Nagyon fontos, hogy felismerjük azokat a korai tüneteket, amelyek az anafilaxiás reakció előjelei lehetnek. Általában ugyanis már az első találkozás az allergén anyaggal is kivált jellegzetes reakciókat, csak ezeknél még nemigen szoktunk arra gondolni, hogy legközelebb nagy baj lehet. Ilyen megelőző tünetek:

 • csalánkiütés (vörös duzzanat a bőrön): általában viszonylag gyorsan terjed, akár az egész testet beboríthatja)
 • ajak- és szemhéjduzzanat
 • viszketés (gyakran a tenyéren és talpon, de bárhol másutt is jelentkezhet)
 • hasmenés, hányinger, hányás
 • köhögés, tüsszögés, fulladás, gégeödéma
 • pánikérzet, halálfélelem
 • hőhullám
 • vérnyomásesés

Ezek a tünetek először többnyire csak külön-külön fordulnak elő, rövid ideig tartanak, és mivel nyomtalanul elmúlnak, sokan nem is gondolnak arra, hogy egy akár halálos következő reakció, az anafilaxia előjelei lehettek.

 

Az anafilaxiás sokk

Az anafilaxiás sokk már nagyon durván jelentkezik. Ha felkészületlenül ér egy családot, az könnyen okozhat végzetes katasztrófát. Általában az allergén anyaggal való találkozást követően 5-20 percen belül már elindul. A fent részletezett tünetek itt már egyidejűleg és súlyos formában léphetnek föl. A csalánkiütés egy-két perc alatt beborítja a testet, iszonyú viszketést okozva; van, hogy a beteg nem képes visszatartani a székletét, leesik a vérnyomása, elveszti az eszméletét, miközben a pulzusa hevesen ver, és kimarad a légzése. Megfelelő gyógyszeres fellépés hiányában a sokk fulladásos halált okozhat. Mindez az első tünetek észrevétele után néhány perccel már megtörténhet.

Ezért ha akár csak a gyanúja is felmerül az anafilaxiának, mindenképpen alapos kivizsgálásra van szükség. Ki kell deríteni, mi minden okozhatja az adott egyénnél ezeket a fokozott reakciókat. Mindig (!) legyen a betegnél (vagy ha gyerek, a családjánál) az orvos által előírt gyógyszer, például antihisztamin, szteroid és adrenalin injekció. Nem szabad megfeledkeznünk ezek szavatossági idejéről; nehogy abban a tudatban legyünk, hogy nálunk van minden szükséges szer, miközben esetleg már lejártak, és elveszítették hatékonyságukat. A tünetek fellépésekor azonnal kell reagálnunk. Az adrenalin injekció olyan kiszerelésben létezik, hogy egy felnőtt magának is be tudja adni, allergiás gyerekeknél viszont végzetes lehet, ha olyan ember felügyeletére bízzuk, akit nem készítettünk fel megfelelően az esetleges problémára. A reakció jelentkezésekor nyugodt, higgadt cselekvésre van szükség, ha pánikba esünk, az megakadályozhatja a hatékony fellépést.

Az anafilaxiás betegek étrendjére is nagyon oda kell figyelni, még ha nem is ételallergia okozta a tüneteket. Gondolnunk kell ugyanis a keresztallergia lehetőségére is. A súlyos sokkos állapot általában akkor alakul ki, ha többféle allergén hatás egyszerre ér valakit. Például nagy melegben (vagy magas láz mellett) kapott gyógyszer, esetleg rovarcsípés és allergén étel találkozása válthatja ki. A legmagasabb hisztamintartalmú vagy hisztamint felszabadító (ezért potenciálisan a legveszélyesebb) élelmiszerek:

 • tengeri halak és „tenger gyümölcsei”,
 • erjesztett, savanyított (fermentált) ételek-italok,
 • eper,
 • borjú és marhahús,
 • sertésmáj.