Tejallergia vizsgálat: Hogyan készüljünk rá?

tejallergia vizsgálat

A tejallergia vizsgálatot szakorvos végzi. A tejallergia vizsgálat időpontjára gyakran heteket-hónapokat kell várni, ezért fontos, hogy felkészülten menjünk, hogy a tervezett kivizsgálások minél előbb megtörténhessenek.

 

A tünetek gyanúja esetén forduljon gyermeke háziorvosához. Amennyiben az általa előírt diéta mellett sem javul a gyermek állapota, akkor szakorvoshoz fog minket továbbküldeni. A tejallergiát vizsgáló szakorvos a gasztroenterológus, akivel való találkozásra az alábbi módon készülhetünk.

 

Tejallergia vizsgálat előtt:

1. Vezessünk tüneti naplót!

Vezessünk tüneti naplót, amelyben az elfogyasztott élelmiszerek, és az ezt követően jelentkező tünetek vezethetők akár több héten keresztül is. Ha még szoptatunk, akkor fontos, hogy saját étrendünket is feljegyezzük. A tüneti napló nagy segítség az orvosi kivizsgálás során.

Letölthető tüneti napló itt érhető el

 

2. Tájékozódjunk előre!

Mielőtt gasztroenterológushoz mennénk, feltétlen tájékozódjunk, hogy megetethetjük-e a tejallergia vizsgálat előtt a gyermeket, vagy éhgyomorral kell részt vennie az adott vizsgálaton.

Kérdezzük meg, hogy ihat-e vizet, moshat-e fogat aznap reggel, nehogy a helyszínen derüljön ki, hogy mivel nem tisztáztuk ezeket a feltételeket, új időpontot kell kérnünk. Több olyan vizsgálat van ugyanis, amelyek eredményességét akár egy pohár víz megivása vagy egy csöpp fogkrém is befolyásolhatja.

 

3. Készítsük fel a gyermeket is a tejallergia vizsgálatra!

A gyermeket is készítsük föl arra, hogy a vizsgálat mennyi ideig tart és milyen esetleges kellemetlenségekkel járhat, illetve mi magunk is számítsunk ezekre. A terhelések alatt például biztonsági okokból általában tilos elhagyni a kórház területét, mivel olyan súlyos allergiás reakciók léphetnek föl, amelyek kontrollálásához és elhárításához mindenképpen orvosi háttérre van szükség. Ez így elég ijesztően hangzik, de ezeket a vizsgálatokat éppen annak érdekében kell elvégezni, nehogy a fent említett reakciók váratlanul, a megfelelő felkészültség hiányában jelentkezzenek. A kórházban nincs okunk aggodalomra.

 Olvasson további cikkeket a témában!