Speciális tápszerek

speciális tápszerek

Tejallergia esetén, amennyiben az anyatejes táplálás nem elégséges, nagy fokban (extenzíven) hidrolizált fehérjét tartalmazó tápszert, szója-alapú tápszert vagy aminosav-alapú tápszert (speciális tápszerek) fogyaszthat a csecsemő. De mi a különbség az egyes tápszerek között?

Speciális tápszerek csoportjai

 

Extenzíven hidrolizált tápszerek

Az extenzíven hidrolizált tápszerek a tehéntejfehérjét nagy mértékben (extenzíven) hidrolizált formában tartalmazzák. Ezért az anyatej mennyiségének csökkenése esetén annak kiegészítésére valamint anyatej hiányában annak helyettesítésére szolgálnak tejallergiában szenvedő gyermekek számára.

Újszülött kortól 6 hónapos korig kizárólagos táplálékként adhatók, 6 hónapos kor után vegyes táplálékkal együtt fedezi a csecsemő tápanyagszükségletét.

Elérhető tejcukor-mentes és tejcukor tartalmú változatban is. Standard higítás (100ml): 3 mérőkanál tápszer + 90 ml víz

 

Szója-alapú tápszerek

A szója-alapú tápszerek kizárólag növényi eredetű fehérjét tartalmaznak. Tejfehérje-érzékenységben szenvedő gyermekeknek kizárólag 6 hónapos kor felettfogyaszthatják. Gyümölcsös pép formájában is kapható, mely a hozzátáplálást segítheti tejallergiás csecsemők esetében.

 

Aminosav-alapú tápszerek

Az aminosav-alapú tápszerek súlyos allergia esetén vagy többszörös táplálékfehérjével szembeni allergia esetén adhatók.

Könnyen felszívódó aminosavakból áll, amelyeket szénhidrátokkal, zsírral, vitaminokkal, ásványi anyagokkal valamint nyomelemekkel egészítenek ki. Az aminosav-alapú tápszerek teljesen allergén-mentesnek tekinthetők, mert a bennük lévő aminosavakat nem a tehéntejfehérje bontásával állítják elő. Tehéntejfehérje-mentes gyártókörnyezetben készülnek. Ez a nagyfokú tisztaság minimalizálhatja a kontamináció veszélyét.

Teljes táplálkozási értékű, tehát kizárólagos és kiegészítő táplálásra egyaránt javasolható. 6 hónap felett vegyes táplálékkal együtt fedezi a csecsemő tápanyagszükségletét.

Nem tartalmaz: tehéntej-fehérjét, tejcukrot, gyümölcscukrot, glutént, szacharózt.

Standard higítás (100ml): 3 mérőkanál tápszer + 90 ml víz