Tejallergia diéta

tejallergia diéta

Gyermekednek szüksége van bizonyos mennyiségű fehérjére a megfelelő növekedéshez és fejlődéshez, tehát meg kell találni a módját, hogyan helyettesíthető a tehéntej-fehérje az étrendben. Az orvos és dietetikus által javasolt tejallergia diéta kialakítása után fontos annak pontos és következetes megtartása. 

Szoptatós étrend – tejmentes anyai diéta

Az anyai diétát (szoptatós étrend) akkor javasolható bevezetni, ha a csecsemő anyatejes táplálás mellett is mutat tüneteket. A tehéntejfehérje-molekula az anyatejen keresztül átjuthat a csecsemő szervezetébe és ez okozhatja a jellegzetes tüneteket.

Tovább

Tejmentes ételek – Mit lehet és mit nem lehet fogyasztani tejallergiában?

Tejallergiában számos élelmiszert még csak kis mennyiségben sem szabad fogyasztani, ezért fontos ismernünk, melyek a tejmentes ételek. A tej pótlása speciális tápszerek vagy növényi “tejek” fogyasztásával lehetséges.

Tovább

Speciális tápszerek

Tejallergia esetén, amennyiben az anyatejes táplálás nem elégséges, nagy fokban (extenzíven) hidrolizált fehérjét tartalmazó tápszert, szója-alapú tápszert vagy aminosav-alapú tápszert (speciális tápszerek) fogyaszthat a csecsemő. De mi a különbség az egyes tápszerek között?

Tovább

Amikor a hidrolizált tápszer is allergiát vált ki!

Néhány esetben az extenzíven hidrolizált tápszer javulást hoz a tünetekben, de nem oldja meg teljesen az összes problémát. Mit lehet ilyenkor tenni?

Tovább

Az aminosav alapú tápszer jellemzői

Az aminosav alapú tápszereket már több, mint 25 éves használják sikeresen az orvosi gyakorlatban. Sok ezer babának segített az allergiás tünetek enyhítésében, súlyos tehéntej-fehérje allergia, többszörös táplálék-fehérje allergia, valamint egyéb bélrendszeri problémák esetében.

Tovább