Szójaallergia étrendi kezelése

pdf-icon  Nyomtatható verzió letöltése

A szójaallergia egy specifikus; szójabab hüvelyes, az abból készült vagy szójaszármazékokat tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztása után jelentkező tünet együttes. Az élelmiszerallergia immunreakcióval jár, mely mindig reprodukálható (előidézhető). A tünetek rövid időn belül jelentkeznek, erősségük függ az elfogyasztott szója mennyiségétől.

A szójaallergia oka, hogy a szójában található (egyébként teljesen ártalmatlan) glicinin, conglicin, Kunitz-tripszininhibítor nevű fehérjékre a szervezet ellenanyag-termeléssel válaszol. Ezek egy része hőstabil, másik részük hőérzékeny. A gyermekkori szójaallergia kinőhető; a legtöbb esetben 3-5 éves korra megszűnik.

Epidemiológiai vizsgálatok szerint a szója a 3. leggyakoribb allergiát kiváltó táplálék. A szójallergia nem csak önmagában, de gyakran a tehéntej-allergiához társulva okoz tüneteket, melynek magyarázata, hogy a tehéntejallergiások étkezésében a tej helyettesítésére gyakran a szójatermékek kerülnek felhasználásra, és az arra hajlamos egyénekben másodlagos allergiát váltanak ki.

A csecsemőkori és gyermekkori szójaallergiások számának növekedésében a szója alapú tápszerek 6 hónapos kor előtti alkalmazásának van döntő jelentősége.

A szójaallergia tünetei

  • bőrtünetek: bőrviszketés, kiütések
  • ajak- és szemhéjduzzanat
  • emésztőrendszeri tünetek: hasi fájdalom, haspuffadás, étvágytalanság, böfögés, hasmenés, hányás
  • fejfájás
  • ismétlődő felső légúti tünetek
  • savós középfülgyulladás
  • súlyos esetben anafilaxiás sokk

A szójaallergia kezelése

A diagnózis felállítása után az elsődleges terápia a szóját és szójaszármazékokat tartalmazó élelmiszerek, ételek fogyasztásának kerülése.

Nyersanyag-válogatás

A szójabab és származékai a 14 jelölésköteles allergén között szerepelnek. 2014. december 13-ától nemcsak az előre csomagolt élelmiszereken, hanem a nem előre csomagolt, a forgalmazás helyén csomagolt termékeken és a közétkeztetésben, vendéglátásban (étlapon) is fel kell tüntetni.

Az allergiát, intoleranciát okozó anyagot más betűtípussal, stílussal (pl. aláhúzás, dőlt betű, megvastagítás) vagy háttérszínnel kell kiemelni a többi összetevő közül.

A táplálkozás-élettani szempontból igen értékesnek számító szójabab nem létfontosságú élelmiszer, és a magyar konyhának sem alapvető alapanyaga. Szójafogyasztás nélkül is teljes értékű, egészséges étrend alakítható ki. Fontos tudni, hogy a szójafogyasztás, a szójaszármazékokat tartalmazó ételek leginkább a távol-keleti konyhára jellemzőek, így az ilyen típusú ételek fogyasztását kerülni kell!

Étrendből való kiiktatását azonban az nehezíti meg, hogy az élelmiszeripar számos formában alkalmazza a szóját és származékait. Felhasználási formái igen sokrétűek, számos élelmiszer összetevői között szerepel adalékanyagként, pl. mint lisztkezelőszer, emulgeálószer vagy állományjavító.

Azon termékek vásárolhatók meg, melyeken vagy szerepel, hogy szójamentes vagy az összetevői nem tartalmaznak szóját, illetve ha van külön allergén információ, azon nem található a szója jelölése.

Szójaallergia esetén a nyomokban szóját tartalmazó élelmiszerek nem fogyaszthatóak!

Kerülendő szójatermékek

  • szójabab (natúr, pörkölt egyaránt)
  • szójaliszt
  • szójacsíra
  • szójakocka
  • szójagranulátum
  • szójaszelet
  • szójakoncentrátum
  • szójafehérje izolátum
  • szójaital (szójatej)
  • szójatúró (tofu)
  • szójajoghurt (yofu)
  • miso
  • tempeh
  • szójalapú ételízesítő (szójaszósz, tamari)
  • szójafehérje termékek (texturált szójafehérje)
  • hidegen préselt szójaolaj

Élelmiszer- és ételcsoportok, melyek vásárlása esetén fokozott körültekintéssel kell eljárni:

  • gabonaipari termékek (pl. lisztek, pékáruk, finom pékáruk, cukrászipari termékek)
  • édességek
  • kenőzsiradékok (margarinok, vajkrémek), olajok
  • gyümölcskészítmények
  • húsipari termékek
  • félkész-, készételek
  • olajos magvak

Figyelem! A szójából készült hidegen sajtolt olajat a kozmetikai-, gyógyszer-, és festékiparban is felhasználják.

A tiltólistán nem szerepelnek:

  • teljes mértékben finomított (nem hidegen sajtolt) szójababolaj és -zsír
  • szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát
  • szójaolajból nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek
  • szójaolajból nyert szterolokból előállított fitoszterol-észter

Szójalecitint (E322) tartalmazó élelmiszerek fogyaszthatóságával kapcsolatban a mai napig folynak a vizsgálatok. Egyes kutatási eredmények alapján a szójaallergiások többségénél nem vált ki allergiás reakciót, ugyanis kémiai összetételéből adódóan kevés fehérjét tartalmaz. A reakció kockázatának mértéke azonban további vizsgálatokat igényel!

Keresztreakciók

Szójaérzékenység esetén kialakulhat keresztreakció földimogyoróra, mogyoróra, dióra, egyéb hüvelyesekre (elsősorban bab-, borsó- és lencsefélék), de ezeket csak akkor kell elhagyni az étrendből, ha egyértelmű tüneteket tapasztal fogyasztásuk után.

Szójaallergiában adható tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek

(nem anyatejes csecsemők és gyermekek számára)

A tápszerek / speciális élelmiszerek kiválasztása és felhasználása a kezelőorvos javaslata alapján, az adott tápszer / speciális élelmiszer indikációja szerint történhet!

Tejalapról induló, nagyfokban lebontott (extenzíven hidrolizált) terápiás tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek életkori ajánlással

  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 6 éves korig
  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 6 hónapos korig, laktózt tartalmaz, laktózra érzékenyek számára nem ajánlott
  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer 6 hónapos kortól 6 éves korig laktózt tartalmaz, laktózra érzékenyek számára nem ajánlott

Aminosav alapú tápszerek / speciális – gyógyászati célra szánt – élelmiszerek

  • Speciális tápszer / speciális élelmiszer újszülött kortól 12 hónapos korig
  • Speciális élelmiszer 12 hótól 6 éves korig

Rizs- és szentjánoskenyérmag alapú pépek

  • A hozzátáplálás kezdetétől 6 éves korig

pdf-icon  Nyomtatható verzió letöltése