A hozzátápláláskor a hiányzó anyatej-mennyiséget egészítjük ki tápszerrel vagy a különböző ételfajták bevezetésével. Ebben az időszakban gyakori kérdés, hogy az édesanya az etetés előtt vagy után szoptassa-e babáját.  – Szőllősy Judit védőnő írása.

 

Szoptatás az elválasztás idején

Amikor egész kicsi a baba, és még nem áll rendelkezésre elég anyatej, akkor is először szoptat a mama, és utána egészíti ki a hiányt tápszerrel. Így a mellet elég inger éri, hogy beinduljon a tejtermelődés.
Azoknak, akik 1 éves kor felett is szeretnének szoptatni, azt ajánlom, hogy ezt a sorrendet csak 10 hónapos kor után fordítsák meg. Azok viszont, akik az 1 évesnél idősebb babát már nem akarják szoptatni, 8 hónapos kor körül fordítsák meg a sorrendet (előbb adjanak gyümölcsöt, főzeléket vagy tejpépet, és csak ezután anyatejet)!

Az elválasztást az segíti elő, ha az anyatej előtt adunk enni a babának.

Ilyenkor az anyatej termelődése csökkenni kezd, mivel nem éri olyan sok inger a mellet, és hamar elindul a tej elapadása. Ezt a módszert akkor alkalmazzák, ha a mamának valamilyen okból (pl. betegség, műtét, munkába állás stb.) hamar el kell választani a babát. Az anyatejpótlást mindig a baba korának megfelelő tápszerrel kell megoldani, hogy a baba megfelelőképpen fejlődjön.

Mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a kisbabáknak az optimális fejlődésükhöz napi 500-800ml anyatejre, tápszerre vagy – 1 éves kor felett – gyermekitalra van szükségük.