Tejmentes ételek – Mit lehet és mit nem lehet fogyasztani tejallergiában?

tejmentes ételek

Tejallergiában számos élelmiszert még csak kis mennyiségben sem szabad fogyasztani, ezért fontos ismernünk, melyek a tejmentes ételek. A tej pótlása speciális tápszerek vagy növényi “tejek” fogyasztásával lehetséges.

 

Tejallergia esetén kerülendő élelmiszerek

Tejallergia esetén kerülni kell minden olyan élelmiszer fogyasztását, amelynek előállításánál tejet vagy tejterméket használtak fel. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük a leggyakoribbakat, azonban minden élelmiszer vásárlása során ellenőrizzük az összetevőket!

tejtermékek tej, tejpor, tejföl, túró, joghurt, kefir, tejszín, vaj, tejes margarinok, sajtok, tejdesszertek, pudingok, tejes italok
egyéb állati eredetű tej kecskesajt, szamártej és bármely más állat teje
tejet tartalmazó egyéb édesipari termékek édesipari termékek, tejes fagylalt, parfé, puding, tejcsokoládé, nápolyi, tejes sütemények
húsfélék marhahús
felvágottak párizsi, szafaládé, krinolin, virsli, húskonzervek, májkrém, kenőmájas
mártások majonéz, kész üveges mártások
tejtartalmú pékáruk tejes kifli, francia kenyerek, bagette-ek
tejből kivont alkotórészeket tartalmazó élelmiszerek pl. savó, savópor, kazein, nátrium-kazeinát, E270, E472b összetevőt tartalmazó késztermékek
gyakori keresztallergiát kiváltó élelmiszerek szója és szójatartalmú készítmények
egyéb élelmiszerek kész zsír, töpörtyű stb. (A töpörtyű ízesítéséhez a sütés utolsó fázisában gyakran használnak tejet, ettől lesz szép, barnás színe és különös zamata. A zsírt éppen ezért mindig érdemes házilag készíteni, zsírszalonnából.

 

Tejmentes ételek, avagy hogyan pótolhatjuk a tejet tejallergia esetén?

Mivel a tej nagy mértékben tartalmaz kalciumot, D-vitamint és egyéb, zsírban oldódó vitaminokat, megvonása esetén feltétlen gondoskodni kell ezek megfelelő pótlásáról, hogy ne lépjenek fel hiánytünetek.

Tej-helyettesítő készítmények, amelyek egyben tejmentes ételek:

  • speciális tápszerek
  • növényi „tejek”: (csak 1 éves kor felett fogyaszthatók)
    • rizstej:
      – kalciumban gazdag, de egyéb összetevőkben szegény
      – nem tartalmaz komplex fehérjét
      – kevésbé jó ízű
    • zabtej:
      – alacsony a fehérje- és zsírtartalma
      – kalciumot és komplex fehérjét nem tartalmaz
      – kevésbé jó ízű
    • mandulatej:
      – magas a fehérje- és kalciumtartalma
      – nagyon alacsony a kalóriatartalma
      – nem tartalmaz komplex fehérjét
      – közepesen jó ízű
    • kókusztej:
      – magas a fitinsavtartalma
      – nem tartalmaz komplex fehérjét
      – a tejszín és a tejföl helyettesítésére alkalmas
      – jól felhasználható gyümölcslevesek, mártások ízesítésére

 

 

Irodalmi hivatkozás:
[2]  Shaker M et al. Curr Opin Pediatr 2009.
[3]  C. Caffaerelli et al Cows milk protein allergy in children: a practical guide Italian J.of Pediatrics 2010,36:5